El teletreball, una oportunitat per evitar el despoblament a les Terres de l’Ebre
06/09/2021
 • Sostenibilitat
 • Talent

El teletreball, una oportunitat per evitar el despoblament a les Terres de l’Ebre

L’associació Diáspora Ebrenca va presentar abans de l’estiu una enquesta realitzada a més de 400 treballadors i treballadores de les Terres de l’Ebre que aporta unes dades més que interessants. Des d’Espai Kowo volem analitzar algunes de les conclusions més destacades.

En primer lloc, l’estudi evidencia un canvi de paradigma laboral propiciat per la pandèmia, tal i com mostren les dades: el 19,5% dels enquestats teletreballava abans de la pandèmia mentre que actualment ho fa el 87,5%. Els principals sectors que ocupen els enquestats són els mitjans de comunicació, marketing, l’ensenyament, Internet, l’energia i I+D.

També explica que dels 400 enquestats, el 68,7% treballa des de les Terres de l’Ebre, mentre que el 31,3% restant ho fa des de fora (destaquen l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Camp de Tarragona). Pel que fa als pobles, Tortosa amb un 20,30%, Amposta amb el 17,29% i Alcanar 8,29% són els 3 municipis amb un major nombre de gent teletreballant.

Els enquestats que teletreballen al territori també han fet paleses les mancances i necessitats que han detectat pel fet de viure i teletreballar a les Terres de l’Ebre, com són la precarietat en el transport, els problemes de connectivitat i l’oferta d’habitatge.

Per altra banda, es posa de manifest l’interès creixent d’interessats a participar en un coworking, evidenciant que aquests representen una solució i alhora una necessitat per a molts treballadors i treballadores. En aquest sentit, els espai de treball compartit, són una solució ideal perquè banda de comptar amb grans avantatges de connectivitat, generen un entorn de treball on es creen sinèrgies i es fa xarxa.

Diàspora Ebrenca conclou l’estudi amb un decàleg de demandes a les autoritats per oferir als treballadors i treballadores de les Terres de l’Ebre les millors de les condicions perquè no hagin d’abandonar el territori. Us les detallem:

 • El teletreball com a oportunitat per a les Terres de l'Ebre
 • El gran valor dels teletreballadors de les Terres de l'Ebre
 • Internet com a eina imprescindible
 • Habitatge digne, còmode i econòmicament possible d'assumir
 • Connectar el territori amb el món
 • A favor del treball, amb garanties i bones condicions laborals
 • Un territori on treballar i xalar, amb una oferta cultural diversa i de qualitat
 • Tenir cura de la xarxa de talent ebrenc repartida arreu del món
 • Compromís pel treball a distància com a eina de reequilibri territorial
 • Construir una estratègia de territori

Podeu consultar totes les dades de l’estudi al següent enllaç: www.diasporaebrenca.org/teletreball

Activitats

També pots consultar totes les activitats de formació i xerrades que hem organitzat al nostre espai, tant per als nostres coworkers, com esdeveniments oberts a tothom.

Veure activitats